Párkapcsolati coach & mediátor

A jó párkapcsolat tanulható

5 életmentő kommunikációs trükk, amit az iskolában nem tanítanak

Szuper, hogy az iskolában megtanulunk írni, olvasni, számolni, de a kommunikáció, konfliktuskezelés alapvető szabályaira sajnos nem tanítanak meg bennünket. Így aztán úgy hagyjuk el az iskolapadokat, hogy köpni-nyelni nem tudunk, ha beszólnak nekünk, és csak éjszaka hánykolódva találjuk ki, mit is kellett volna mondani az adott helyzetben. Íme öt valóban használható módszer, amivel a fenti helyzetet el tudod kerülni.

Ha dühös vagy, előbb higgadj le!

Amikor felbosszantanak minket, hajlamosak vagyunk azonnal reagálni, amivel könnyen megbántjuk a másikat, és később magunk is megbánjuk a durva mondatainkat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha hajlamos vagy a dühkitörésekre, megtanuld csillapítani, kontrollálni a haragodat. Amikor úgy érzed, hogy a másik viselkedése, mondatai felbosszantanak, és leüvölteni készülsz a fejét, kérj egy kis szünetet, és menj ki lecsillapodni. Jelezd a másiknak, hogy nem faképnél hagyod, hanem szeretnél kimenni, lenyugodni, de vissza fogsz jönni, és megbeszélitek a történteket.

Ezután tényleg menj ki, és próbálj lecsillapodni. Van egy szuper légzéstechnika, ami segít lenyugodni. Számolj magadban lassan négyig, és orron át szívd be a levegőt! Ezután négyig számolva tartsd benn, majd négyig számolva lassan, szájon át fújd ki! Majd számolj ismét négyig, és addig ne vegyél újra levegőt! Ha ezt a módszert négyszer megismétled, az idegrendszered lecsillapodik, te pedig nyugodtabban tudsz visszamenni, és megbeszélhetitek a történteket.

Segíts a másiknak lehiggadni!

Ha a másik emberen látod, hogy elborítja a düh, akkor hiába próbálod vele megbeszélni a történteket, esélytelen vagy, ugyanis a másik képtelen józanul gondolkodni. Ebben az állapotában nem férsz hozzá a racionálisan gondolkodó agyához. Éppen ezért fontos, hogy ne most akarj vele dűlőre jutni! Hasznosabb, ha segítesz neki lecsillapodni. Például úgy, hogy empatikusan megpróbálod megérteni, hogy miért haragszik. Ha például visszajelzed neki, hogy “látom, most nagyon dühös vagy”, esetleg tovább mész, és megpróbálod megérteni, hogy mi van a haragja alatt, sokat tettél azért, hogy lecsillapodjon. Ha például azt mondod, hogy “látom, megijeszt az a lehetőség, amit felvetettem”, akkor máris nem a haragjánál, hanem a félelménél van. A harag ugyanis mindig egy nagy érzés-batyu, amiben még egy csomó más érzelem rejtőzik, amelyeket a harag elfed. Ha segítesz a társadnak ezeket az érzelmeket megtalálni, elkezdi megérteni a felháborodását, és lassanként lecsillapodik. Utána pedig már tudtok beszélgetni.

Légy résen a burkolt bántások esetén!

Vannak, akiknek a mondatai úgy csípnek mint a medúza csípése. A bántás pillanatát észre sem veszed, csak később kezd fájni a mondat. Ilyenek például a viccnek álcázott beszólások, amin még te is jókedvűen kacarászol, csak amikor távozol, akkor kezd bántani a dolog. Amikor észreveszed, hogy megbántanak, érdemes azonnal jelezni, hogy ez rosszul esett. Erre a másik kötni fogja az ebet a karóhoz, hogy csak vicc volt, miért kell ilyen érzékenynek lenned. Ne hagyd annyiban! Az érzésed jogos, akkor is, ha a másik ezt nem hajlandó elfogadni. Tarts ki amellett, hogy jogod van rosszul érezni magad a mondata miatt, és kérd meg, hogy legközelebb ne a te rovásodra viccelődjön! Nem biztos, hogy be fogja tartani, de legalább kiálltál magadért.

Hoppá!

Hasznos trükk az is, hogy amikor úgy érzed, hogy megbántottak, csak ennyit mondasz: “Hoppá! Megismételnéd?”A többség ilyenkor veszi a lapot,  észreveszi, hogy bántó dolgot mondott, és visszakozik. Gyerekeknél, kamaszoknál különösen hasznos trükk.

A konfliktust azzal tisztázd, akivel keletkezett!

Ha valaki megbántott, ezt mindenképp annak jelezd, aki a sérülést okozta. Ha nem jelzed, nem fogja tudni, hogy gond van a kettőtök kapcsolatában, és egyáltalán esély se lesz arra, hogy változtatni fog a viselkedésén. Amíg a barátnődnek, anyukádnak dohogsz a főnököd idiótasága miatt, addig nem fog változni a dolog, legföljebb te lovalod bele magad a dologba egyre jobban. A pároddal való viszonyod sem fog változni, amíg az anyukádnak panaszkodsz. A helyzet egyetlen esetben változhat: ha beleállsz a konfliktusba, és elmondod a bántó félnek, hogy ez neked miért fájt.

Ha szeretnéd megtanulni, hogyan állj ki magadért hatékonyan, gyere el a Konfliktuskezelés a párkapcsolatban tréningre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.