Párkapcsolati coach & mediátor

A jó párkapcsolat tanulható

Elvárások, amelyek szempillantás alatt tönkreteszik a legjobb kapcsolatot is

Aki elvár, az fél attól, hogy nem tud egyedül megoldani egy helyzetet. Aki elvár, óhatatlanul csalódik, mert nem kaphat minden elvárására pozitív választ. Amikor pedig visszautasítják, úgy érzi, hogy a személyét utasítják el, mert nem elég fontos a másiknak, nem elég szerethető. Ezzel pedig a kapcsolat el is indult a lejtőn.

Viselkedjen úgy mint egy rendes férj!

“Elvárom, hogy este hétre itthon legyen, minden este foglalkozzon legalább egy órát a gyerekekkel, hétvégén pedig végezze el a ház körüli teendőket. Ez a minimum, amit egy feleség elvárhat a férjétől. Nem? Mivel ezt a minimumot sem teljesítette, inkább elválok ettől a semmirekellő alaktól.” – panaszolja könnyes szemmel egy feleség. Az elbeszéléséből kiderül, hogy már évek óta nyüstöli a férjét a fenti elvárásokkal. Először duzzogott, amikor a férj nem tette meg, amit elvárt tőle, később egyre hangosabban követelte azt, amit szerinte egy “normális” férjnek tennie kellene. Az eredmény: a férj egyre később jött haza, lassanként beköltözött a műhelyébe.

Hallgatom a férjet: “Az asszony az évek alatt egyre nagyobb hárpia lett. Folyton nyaggatott, piszkált, megjegyzéseket tett, beszólogatott, majd egy idő után direkt elkezdett kitolni velem. Mostanában azt veszem észre, hogy a gyerekeket is ellenem neveli. “Látjátok, hogy milyen az apátok, egyáltalán nem lehet rá számítani.” Ez nagyon fáj. Pedig jöttem volna, ha nem éreztem volna ekkorának a nyomást. Minél többet és minél hangosabban mondta, annál inkább kialakult bennem, hogy NEM akarom megtenni azt, amit elvár tőlem. Most válni akar.”

Az elvárások ördögi körei

Mi romlott itt el? Az történt, hogy az elvárásaival az asszony beindított egy ördögi kört. Megpróbálta idomítani, betörni a férfit. Folyton csak elvárt, görcsösen kontrollálni akarta a helyzeteket. Ám mivel az elvárásaira nem érkezett pozitív válasz, egyre csalódottabbá vált. Ráadásul minél csalódottabb volt, annál hangosabban, annál durvábban állt elő a követeléseivel, ami csak még távolabb lökte tőle a férjét. A nőben hamarosan kialakult az a gondolat, hogy “nem lehet rá számítani”, “csak magamra számíthatok”. A férfiben pedig az a gondolat fogalmazódott meg, hogy “bármit csinálok, az úgysem lesz elég jó”. Az elvárások falakat emeltek közéjük.

 

A kérés és a követelőzés közötti különbség

Ha nem erőszakolnánk másokra az elvárásainkat, vágyainkat, nem is tudnánk csalódni egymásban. Egyáltalán nem az a baj, hogy szeretnéd, ha a párod megtenne valamit. A baj az, hogy nem kéred, hanem követeled a vágyaid teljesítését. A követelőzés helyett érdemes lenne megtanulni kérni. A kérés és a követelőzés közötti különbség akkor látszik, amikor megnézzük, hogyan viselkedsz akkor, amikor a párod nemet mond. Ha követelsz, parancsolsz, és nemet mond neked, akkor megsértődsz, eltávolodsz tőle, bosszút forralsz. Ha kérsz, és nemet mond neked, akkor tudod azt mondani, hogy rendben, most nem tette meg, amit akartam. Igen, csalódott vagyok, de mivel nem a szolgám, jogában áll ezt tenni. Ha viszont a legtöbb kérésedre nem a válasz, akkor elgondolkodhatsz azon, hogy akarsz-e egy olyan ember mellett élni, aki sorozatosan figyelmen kívül hagyja  a szükségleteidet, vágyaidat. Persze az is lehet, hogy egyszer csak elkezd igeneket mondani, mert már nem lesz rajta az elvárás súlya.

Aki kér, az szeret. Szereti önmagát, azt akarja, hogy jobb legyen neki. Ezért kéri a másik segítségét. Ugyanakkor szereti a másikat is, mert bízik benne, hogy a társa képes és akar is segíteni neki.

Ha elakadtatok valahol, nézd meg, hogyan tudok segíteni neked!

Kövess a facebookon is, és biztosan nem maradsz le egyetlen hasznos bejegyzésről sem!

Hozzászólások

 • Kati szerint:

  Ez úgy hülyeség, ahogy van.
  Tipikus helyzet: a nő vállán van minden teher, míg a férfi szarik bele a háztartás üzemeltetésébe, a gyerekek ellátásába. Ha a férfi nem ezt tenné, akkor a nőnek nem lenne mit kérni/követelni… Tehát a helyzet méregfoga a férfi passzivitása, lustasága.
  A legtöbb nő először kér, és csak az ezredik (eredménytelen) kérés után vált “követelésre”…

  “Igen, csalódott vagyok, de mivel nem a szolgám, jogában áll ezt tenni.”
  És tessék mondani, a nő lehet szolga???

  • Jánosi Valéria szerint:

   Kedves Kati! Valóban nem a nő az egyedüli “hibás” ebben a történetben. És igen, valóban az az általános felállás, hogy a nő működteti a háztartást. A nő felelőssége szerintem abban van, hogy tudja-e hatékonyan kérni a segítséget. El tudja-e úgy mondani a panaszait, hogy azt a férfi meghallja? Vagy csak hepciáskodik, beszólogat? A másik kérdés, amit ez a helyzet felvet, hogy ha ennyire magára marad egy nő a gyerekneveléssel, háztartással, az hogyan alakult ki. A kapcsolat elején magára vállalt mindent és nem szólt, csak akkor, amikor már nem bírta? Voltak a párnak megbeszélt munkamegosztási szabályai? ÉS egyáltalán miért marad benne egy nő egy olyan kapcsolatban, ahol ő “csak szolga”?

 • Gabriella Bruck szerint:

  EZ abban AZ esetben talan tudna mukodni ha AZ asszony nem dolgozik csak gyereket nevel otthon ,mint ahogy Regen csinaltak es persze Jo bevallt modszer volt,megvolt AZ Anya es apa szerep.
  Nem volt vegyules.
  Igy lenne ideje turelme kivarni h a pszichikai raktikazasnak AZ eredmenyet.sok no jatszik igy de masra nincs is ideje,mert ez a kivaras,taktikazas elvesz minden idot es energiat legfokeppen.
  Ket gyerek mellett dolgozom ,takaritok,bevasarlok,szamlakat intezek,mosok,fozok,egyet kertem h a fuvet ne nekem kelljen lenyirni amikor meghazasodtunk.
  14 ev utan AZ AZ egy dolog is sok a ferjemnek.
  Nover vagyok szombatokon dolgozom.
  Amikor hazajovok 90% ban altban nezi a tv.
  A gyerekek Meg ehesek…..
  Nem panaszkodas mert egyedul intezek mindent.hivatalis es iskolai ugyeket is.
  Belefaradtam kerni,hiszen ha csinalt us valamit AZ mindig rosszul utott vissza es a kijavitasok Meg tobb idot energiat better El.
  Ha ugyanaz AZ agyi kapacitas,miert nem tudja egy ffi magatol megerteni h egy hazassag ket felnott emberbol all!?
  Ezert hulyeseg szerintem is a fent leirtak,mert minden a vilagon csakis kizarolag hozzaallas kerdese.
  A lenyeg h megkell tamulnunk mi noknek a leendo ferjet jol megvalasztani nem csak kulso alapjan!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük