Párkapcsolati coach & mediátor

A jó párkapcsolat tanulható

Szóbeli bántalmazás a párkapcsolatban

Nagyon nehéz felismerni, ha szóban bántalmaznak bennünket. Rengeteg ember él olyan párkapcsolatban vagy munkahelyi körülmények között, ahol szóbeli agressziónak van kitéve, és még csak fel sem ismeri, hogy nem vele van a probléma, hanem a párjával vagy a munkatársával.

 

aláássaz az önbecsülést

Aki szóbeli bántalmazó partner mellett él, az gyakran azon gondolkodik, hogy valami nagy baj van velem, mert képtelen vagyok kifejezni magamat pontosan, ezért rendszeresen magamra haragítom a páromat. Valami baj van velem, hiszen a társam rendszeresen figyelmeztet arra, hogy általában rosszul csinálok dolgokat, és ezért ő nagyon pontosan meg kell hogy mondja nekem, hogyan kell azt jól csinálni. Általában egyfajta készenléti állapotban élek, mert soha nem tudhatom, hogy mikor borítom ki a társamat, és mikor kezd el dühösen ordítani velem.

 

Aki bántalmazó kapcsolatban él, azt tapasztalja tehát, hogy valami nagy baj van velem, és eszébe se jut, hogy talán a társával van probléma.

 

A bántalmazó kapcsolat jelei

 1. Titkolózás

Aki titkolózik, úgy döntött, hogy minden gondolatát, érzéséit, álmait megtartja magának, ezért partnerével hallgatag, távolságtartó. Például nem mondja el, hová megy, kivel tölti az estéit. Az áldozat, aki több intimitásra vágyik, egy idő után beletörődik, hogy a társa már csak ilyen, nem várhat többet tőle.

 

 1. Ellenkezés

A bántalmazó ellenfélnek tekinti partnerét, és felháborodik azon, hogy merészel a másik tőle eltérő nézeteket vallani. Ha a partnere másként látja a dolgokat, dühbe gurul, és el mondja mindennek. De képes arra is, hogy teljesen hétköznapi dolgokban tudatosan ellentmondjon a párjának, csak azért, hogy vitát provokáljon, és a dühét kiadhassa.

 

 1. Leszólás

A leszólás tagadja és eltorzítja az áldozat észleléseit, miszerint ő bántalmazott. Ha az áldozat azt mondja, hogy „rosszul érzem magam, amikor így kiabálsz”, a bántalmazó lekezelően fog nyilatkozni partnere érzéseiről. Például azt fogja mondani: „Mindent felfújsz. Érzelgős vagy. Nem tudod, miről beszélsz. Már megint kezded. Csak akkor vagy boldog, ha nyavalyoghatsz.” Az áldozat pedig elhiszi, hogy tényleg vele van a baj, és órákig töpreng, hogy miért érzékeli őt a bántalmazó olyannak, amilyennek mondja.

 

4. Viccnek álcázott szóbeli erőszak

A viccként tálalt bántás a másik elevenébe vág, és gyakran célozza meg az áldozat nőiességét, intelligenciáját. Amikor a nő azt mondja, hogy „szerintem ez egyáltalán nem vicces”, az a válasz, hogy „neked egyáltalán nincs humorérzéked”.

 

5. Mellébeszélés

A bántalmazó szabja meg, hogy miről hajlandó kommunikálni. Ez történhet közvetlenül: „hagyd abba!” „Ez a beszélgetés nem vezet sehová.” „Leszállnál rólam?”. Vagy történhet közvetetten: a téma elterelésével. Például ha az áldozat megkérdezi, hogy mire ment el a pénz, a bántalmazó azt feleli: „Minden pénzbe kerül, ne nyaggass!”

 

6. Vádaskodás, hibáztatás

A bántalmazó a saját dühéért, ingerültségéért a másikat hibáztatja. Akármi történik, azért az áldozat a felelős. Még a globális felmelegedésért is.

 

7. Ítélkezés, kritizálás

Az áldozat semmiben sem felel meg a bántalmazónak, akárhogy igyekszik. Ha van sapka azért, ha nincs sapka, azért kap letolást. Ilyen mondatok hangzanak el: „Az a baj veled, hogy…”, „Te nem vagy normális.” „Ostoba vagy!” Ennek egy továbbfejlesztett változata, amikor másoknak mesélget az áldozatról kritikus hangvételű sztorikat.

 

8. Bagatellizálás

Amikor az áldozat elér valamilyen sikert, a bántalmazó azt lekicsinyli, semmibe veszi, vagy gúnyos megjegyzéseket tesz.

9. Aláásás

Ilyen megjegyzésekre gondolok:

Ki kérdezett? Senki sem kíváncsi a véleményedre. Muszáj mindenbe beledumálnod? Te ezt úgysem értheted.

Ezek a megjegyzések csúnyán aláássák az áldozat amúgy sem magas önbecsülését.

 

10. Fenyegetés

A bántalmazó valami olyasmivel fenyegeti az áldozatot, amiről tudja, hogy fontos neki, veszteséget vagy fájdalmat okozhat az áldozatnak. Például elhagylak, elválok tőled, megverlek, nem láthatod többet a gyerekeket.

 

11. Elfelejtés

Ha történt egy incidens, ami megbántotta az áldozatot, és utána erről megpróbál beszélgetni a bántalmazóval, az úgy csinál, mintha már nem is emlékezne a történtekre. Egyes bántalmazók következetesen elfelejtik azokat az ígéreteiket, amelyekről tudják, hogy fontos a társuknak. Utána pedig azt mondják, hogy nem állapodtak meg semmiben.

 

12. Parancsolgatás

A bántalmazó szolgaként kezeli a társát, és parancsokat osztogat neki:

Most nem mehetsz el!

Ezt azonnal takarítsd el innen!

Ezt nem veheted fel!

 

13. Dühkitörések

Bármikor, bármiért, és mindenért a másik a hibás. Az áldozat pedig teljesen tehetetlennek érzi magát, mert semmit nem tehet azért, hogy megakadályozza a dührohamot. A szóbeli bántalmazó dühe fékezhetetlen, irracionális, és semmi köze az áldozat magatartásához.

 

Sajnos a szóbeli bántalmazás nem csak az áldozat életét teszi tönkre, hanem a velük egy fedél alatt élő gyerekekét is, akik eltanulják ezt a fajta bántalmazói magatartást, és úgy érzik, hogy ők is így beszélhetnek a bántalmazott szülőjükkel. Ez ilyenkor dupla fájdalom egy anyának.

 

Egy ilyen bántalmazó kapcsolatból kijönni sajnos nem két perc, hanem hosszú hónapok munkája, és nagyon ritkán megy segítség nélkül.

Ha felismerted a fenti jeleket, és segítségre van szükséged, gyere el egy segítő beszélgetésre!

 

 

 

Hozzászólások

 • Andro szerint:

  Nagyon hasznos kis cikk. De sajnos, sokszor pont azok nem kérnek segítséget, vagy nem tudnak segítséget kérni, akiknek szükségük lenne rá.

  • Jánosi Valéria szerint:

   Azért írtam ezt a bejegyzést, hogy minél többen rádöbbenjenek, hogy ilyen kapcsolatban élnek. Sajnos a legtöbb bántalmazott azt hiszi, hogy az a normális és megengedhető, ha egy párkapcsolatban így bánnak velük.

 • Judit szerint:

  Szerintem nagyon jo bejegyzes. En nagyon sajnalom, akiknel gyerek van, mert meg anelkul es hazassaglevel nelkul es ugy, hogy van eleg jovedelmem, hogy ugrani tudjak is nehez es hosszadalmas szakitani. Lehet, hogy csak en vagyok “bena”, de nekem szakitani nem is sikerult, csak elerni, hogy o szakitson, de meg igy is visszahokolt, amikor azt mondtam ok, pedig ez joval azutan volt, hogy atkoltoztem a vendegszobaba. (Ja, amugy en egyszerre voltam frigid es nimfomanias… Csak okulasul, hogy a kritika mennyire agymentes tud lenni.)
  Nekem egy tanacsom van mindenkinek: minden extra fillernek inkabb a bankban (sajat szamlan!) a helye, mert penz nelkul teljesen eselytelen kiugrani.

  • Jánosi Valéria szerint:

   Kedves Judit!
   Köszönöm a hozzászólásodat! Tényleg nagyon nehéz szakítani a bántalmazóval. És valóban nagyon fontos az, amit tanácsolsz is: legyen félretett pénz saját számlán! Enélkül lehetetlen lelépni.

 • Nwankpa Gyöngyi szerint:

  Én 2 éve próbálok kilépni egy ilyen kapcsolatból, 26 évi házasság után, de végre sikerül elmenekülnöm, tegnapelőtt megvettem a repülőjegyemet, pénteken már Magyarországon leszek a szüleimnél. De sajnos két nagylányomat nemtudom magammal vinni, 17 és 14 évesek. Fogalmam sincs mi lesz velük, mi lesz velem, nagyon félek, de már nem bírok tovább várni, most van csak alkalmam ezt megtenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.